+358 16 538 700

Miten sähköautoa ladataan?

Sähköautoa on hyvä ladata aina, kun auto on pysäköitynä pidempään, kuten kotona yön aikana ja päivällä töissä ollessa. Kotilataus helpottaa päivittäistä lataamista, mutta myös työpaikkojen latauspisteissä ja julkisissa latauspisteissä voi täydentää akkuja.

Etenkin ladattavalle hybridiautolle on järkevä järjestää latausmahdollisuus kotona, jotta lataus onnistuu vaivattomasti ja säännöllisesti, mikä vähentää polttomoottorilla ajamisen tarvetta.

Se, kuinka usein akkua on ladattava, riiippuu ajoneuvon akun koosta ja ajokilometreistä. Useimmiten kotiin tultaessa sähköauton akussa on varausta jäljellä. Tyhjästä täyteen -toimintamalli liittyy useimmiten pidempiin työ- tai lomamatkoihin, jolloin autoa ladataan tyypillisesti myös matkan aikana.

Kuinka kauan lataaminen kestää?

Latauksen kesto riippuu monesta eri tekijästä, kuten latauspisteen tehosta ja auton kyvystä ottaa vastaan tehoa.

Ladattavat hybridit on varustettu Type 2 -latausliitännällä, jolla saavutetaan noin 4 kW:n latausteho. Tällöin lataaminen tyhjästä täyteen kestää muutaman tunnin. Joissakin hybrideissä on myös CCS-teholatausliitäntä, jolloin latausaika lyhenee merkittävästi.

Täyssähköautot ottavat yleensä vastaan peruslatausta noin 11 kW teholla, jolloin latausaika on joitain tunteja. Teholatausta ne ottavat vastaan optimiolosuhteissa 50–150 kW teholla, jolloin latausaika on muutamasta kymmenestä minuutista enintään kahteen tuntiin. Suurempiakin tehoja tuetaan osassa autoja, mutta on muistettava, että huipputehot eivät kestä koko lataustapahtuman aikaa. Lataustapahtuman keskiteho onkin ratkaiseva.

Latausnopeuteen vaikuttavia tekijöitä

Tärkein latausnopeuteen vaikuttava tekijä on sähköauton sisäänrakennetun laturin teho. Auto siis päättää itse, kuinka nopeasti akun voi ladata, riippumatta kotilatauspisteen lataustehosta. Muita latausnopeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. akun varaustila latauksen alussa, akun lämpötila sekä ulkolämpötila.

Yleensä päivittäisen ajon kuluttama energia ehditään ladata takaisin yön aikana, ellei ajotarve tai akun koko ole erityisen suuri tai kiinteistön latausjärjestelmässä vähän vapaata kapasiteettia.

Selvitä ennen kotilatauspisteen hankintaa:

  • Kiinteistön pääsulakkeen koko (tieto löytyy yleensä sähkösopimuksesta).
  • Kiinteistön lämmitysmuoto.
  • Muut kiinteistön sähkökäyttöiset laitteet, kuten lämminvesivaraaja, kiuas, lattialämmitys.
  • Latauslaitemalleja on erilaisia; joillekin kiinteä kaapeli voi olla parempi vaihtoehto, toisille taas pistoke, jossa voidaan käyttää erillistä kaapelia.
  • Latauspisteen asennuspaikka ja sen etäisyys sähkökaapista.
  • Tila sähkökaapissa mahdollisille lisäkomponenteille. Hyvä valokuva sähkökaapista ovi auki auttaa asiantuntijaa vastaamaan tähän. Sähkökaapin ruuveja ei ole tietenkään syytä aukoa.